PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
Stephen Kings The Colorado Kid
(Hvis du ikke har lest boka allerede, så merk at dette er en inngående omtale – vel og merke ikke i betydningen at jeg forteller alt som skjer, men hva slags fortelling det dreier seg om. )

The Colorado Kid av Stephen King byr på lite skrekk, men mye stedfølelse, og viser King i rollen som heimstaddikter. I denne kortromanen fra 2005, først utgitt på småforlaget Hard Case Crime, har unge Stephanie fra Midtvesten havnet i lokalavisa på ei øy utenfor kysten av Maine. Hun sliter med uvante diftonger og uttrykk som «ridding-up» for å ta oppvasken, men de to gamle avisfolkene Vince og Dave har tatt henne under sine vinger. Vi skjønner at de sosialiserer henne inn i øylivet, for å se om hun passer der ute.

Etter et besøk av en storbyreporter kommer praten inn på mysterier. Det store mysteriet er tittelens «The Colorado Kid», som ble funnet død på øya i 1980. Hva han sannsynligvis døde av fant man fort ut, og etterhvert også hvem han var, men hvilken reiserute han hadde valgt, og hvorfor han egentlig hadde reist dit, det vet stadig ingen.

Leseren skjønner snart at King har skrevet «anti-krim». Rett nok kan man som leser lage seg historier fra thrillergenren eller à la Charles Fort, men i teksten forblir slikt på stemningsplanet. I det hele tatt er King i både fortellingen og etterordet opptatt av mysteriets natur, at vi ofte må være tilfreds med å lete etter løsninger, og med det vi finner mens vi leter, men at vi ikke bør slutte med å lete. Nå kan akkurat denne leseren også sette stor pris på løsninger, men det er jo et poeng.

Uansett lot jeg meg sjarmere av denne fortellingen, og hadde en trivelig ettermiddagsstund i selskap med Vince, Dave og Stephanie.

Til sist skal det nevnes at det er to mulige anakronismer i boka: Selv om den foregår i 1980, så skal The Colorado Kid ha handlet på en Starbucks i Denver (dengang var Starbucks et lokalt selskap i Seattle) og leid videofilm på Blockbuster (som ikke fantes da). King har sagt at dette knytter boka til «The Dark Tower»-serien, men siden denne anmelderen ikke har lest disse romanene, så må heller andre kaste lys over det – mysteriet.
2007-10-21 17:57:04 GMT
Comments (1 total)
Author:Anonymous
Jag funderade på det där med kronologin när jag skrev min recension ( http://pinkunicornblog.blogspot.com/2007/10/2007-113-stephen-king-colorado-kid.html ) och slog faktiskt upp Starbucks som jag misstänkte inte ens fanns då. Eftersom de startades redan 1971 i Seattle så tyckte jag att det var rimligt att de skulla ha hunnit sprida sig över USA nästan tio år senare. Blockbuster tänkte jag däremot inte på att slå upp.
--Hans Persson
<http://pinkunicornblog.blogspot.com/>
2007-10-21 18:42:18 GMT
Add to My Yahoo! RSS