PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
«För en handfull folkvett»
Kapten Stofil: För en handfull folkvett (2007) er en tiltalende samling tegneserier. Kapten Stofil er skapt av Joakim Lindengren, med medvirkning av David Nessle. Serien er en superheltparodi satt til Göteborg. I to av historiene i boka drar man dessuten til henholdsvis Värmland (i westernstil) og Jämtland (en Tintin-hommage).

Kapten Stofil er en rådsnar gubbe i slips, strikkejakke og tøfler. Han slår gjerne et slag for orden, skikk og bruk, og har også allierte i denne kampen. Min favoritt blant dem er nok Senilo, som på overkroppen ser ut som en klassisk svensk magister fra midten av forrige århundre – men som har glemt buksene… Motstandere er alt fra diverse representanter for den nye tid til alien-«fesk» fra Neptun. Min favoritt her er «bisarro»-utgaven av kapteinen, som imidlertid er mer av et kaoselement enn egentlig motstander. Som dere skjønner så er det i det hele tatt mye lystig serieparodi og bakstreveri.

Kapten Stofil er naturligvis da også et blad, med flere biserier i tillegg til hovedserien, blant annet Nessles Den maskerade proggaren. Bladet inneholder dessuten entusiastisk skrevet og formidlet materiale om (iblant ikke helt uforståelig så) utdødd eller utrydningstruet svensk populærkultur.

I forordet sier Lindengren: «Jag har alltid gillat parodier, parafraser och pastischer. De flesta av mina favoritartister ägnar sig åt en eller annan form av detta kreativa parasiterande (…)» Det ser man når man leser denne boka, og hvis man (som jeg) kan sette pris på slikt, så er det en god del å hente.

För en handfull folkvett var altså et gledelig funn!
2007-11-09 19:27:18 GMT
Add to My Yahoo! RSS