PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
Direktøren for det hele (film)
Så nettopp Direktøren for det hele (2006). Det er altså filmen der en arbeidsledig skuespiller med mange tanker om sitt fag blir hanket inn til tittelens direktørrolle. Firmaets egentlige eier har nemlig gitt den fraværende lederen skylda for alle upopulære beslutninger. Ja, eieren har til og med brukt den oppdiktede skikkelsen ganske så ufint mot de gamle ansatte, som også er hans venner og medstiftere. Forøvrig kommer de ansatte til å miste jobben når «direktøren» selger firmaet til en islandsk oppkjøper.

Direktøren for det hele byr på mange pinligheter, en god del festlige sammenstøt og generelt en hel del godt spill. Denne komedien er altså underholdende, men omtrent midtveis begynte den å føles langdryg, selv om det ikke er snakk om en lang film. Kanskje er selve idéen noe liten for en langfilm.

Regissør von Trier gjør som vanlig endel spesielle grep. En datamaskin har valgt kameravinkler og beskjæring, noe som iblant rett og slett er underlig, men som også gir et inntrykk av dokumentar eller amatøropptak. Regissøren trår selv inn som fortellerstemme, utenfor handlingen, og forteller oss hva vi skal mene – eller rettere sagt, ikke mene: Dette er nemlig en enkel komedie. Så er da heller ikke alle skikkelsene spesielt finurlig funnet på.

Selv har jeg funnet noe interessant (noen ganger tilogmed svært mye interessant) i alt jeg har sett av von Trier. Imidlertid får jeg iblant følelsen av at han ønsker å være en slags filmens aristokrat, som egentlig ikke er så glad i film i seg selv, og som annen overklasse opptrer han derfor dannet, men nedlatende, mot plebsen, de som rett og slett liker film. På den annen side kan man kanskje påstå at referansene til den oppdiktede (? – har ikke funnet noen eksterne referanser) scenekunstneren Gambini, som tittelrolleinnehaveren hyller, også er et selvironisk innslag.

Nå ser det kanskje ut som om jeg advarer mot filmen, men det gjør jeg altså ikke. Det er som nevnt nemlig mye godt skuespill her. For eksempel er sammenstøtene mellom dansker og islendinger utrolig festlige, og hovedrolleinnehaver Jens Albinus og Lise (Iben Hjejle) har en fantastisk scene sammen.
2008-01-05 22:28:31 GMT
Add to My Yahoo! RSS