PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
MAD på DVD
Høsten 2006 så jeg at alle numre av MAD Magazine som da var kommet ut kunne kjøpes på én DVD (på 90-tallet var det en lignende utgivelse, men da på en drøss CD-er, og denne fikk jeg aldri prøvd). Dessverre ville Amazon bare levere innen USA, men siden jeg skulle på julebesøk til midlertidig utflytta slekt bestilte jeg den til dem. Så fikk DVD-plata ligge til denne helga, da jeg plukket opp en ny bærbar med DVD-drev.

Siden innkjøpshistorie vel ikke er så interessant, så går jeg over til spørsmålet: Hvordan er brukeropplevelsen?

Det er positivt at DVD-en kan kjøres etter at den er satt inn, og heldigvis slapp jeg en mengde tidkrevende dialogbokser, installeringer på harddisk og lignende. Dessuten er det positivt at formatet er PDF.

Negativt er det at bildekvaliteten ikke er den beste. Det kan blant annet gjøre det slitsomt å lese tekst (jeg har eksperimentert med å blåse opp og forminske sidene, samt kopla til ekstern, stor skjerm). Nå forstår jeg at utgiverne ikke har hatt lyst til å slippe samtlige numre i kvalitet tilnærmet trykkoriginaler, men en mellomting hadde vært bra for brukerne.

I tillegg synes jeg det er vanskelig å få til en jevn leseopplevelse. Nå må jeg ta det forbehold at jeg her sitter med ny programvare, ny maskin og til og med ny mus, så noe må skrives på kontoen for fomling, men det blir ikke helt bladfølelse når jeg må zoome mye ut og inn. Dette er uansett kanskje et allment problem med bladsamlinger på skjerm (bortsett fra ganske enkle novellemagasiner, SF og krim, har jeg ikke lest så mange blader i PDF).

Dermed ikke sagt at jeg ikke kommer til å ha gøy med dette! Faren min pleide å kjøpe MAD på 70-tallet, og på 80-tallet kjøpte vi det sammen. Siden oppdaget jeg også det man kan kalle ur-MAD, fra det tegneseriekjennere regner som den innovative perioden. Nå slutta jeg å kjøpe bladet fast for ganske så lenge siden, og etter å ha sett noen nyere numre, så tror jeg nok at bladets tid er forbi. Allikevel har jeg har et nostalgisk forhold til bladet.

Ikke minst lærte jeg mye engelsk (kanskje ikke alltid den best egna engelsken, men det er nå så) og endel om amerikanske samfunnsforhold. Litt morsomt var det når Norge fikk flere fjernsynskanaler, og jeg for første gang fikk se endel humor- og kriminalserier fra 70-tallet, brukt som fyllmateriale utenom beste sendetid, og selvsagt parodiert i MAD da de var nye – og jeg endelig skjønte parodien!
2008-01-06 16:00:42 GMT
Comments (1 total)
Author:PCJ
Oppdatering: Installerte den gratis PDF-leseren Foxit Reader, og PDF-ene ser ved første øyekast hakket bedre ut her. Vet ikke om dette programmet har noen fortrinn i forhold til «offisielle» Acrobat Reader, uansett virker det som et program det er verdt å sjekke ellers også.
2008-01-21 20:09:23 GMT
Add to My Yahoo! RSS