PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
Svart og rått
Absurdistan av Gary Shteyngart er rå, svart humor, og noe av det mer oppkvikkende jeg har lest på lenge. Boka tok meg tilbake til russiskstudiene og det halve året jeg bodde i Moskva tidlig på 90-tallet.

Hovedpersonen er sønnen til en russisk-jødisk forretningsmann/gangster. Misha, som sønnen heter, savner sitt andre hjemland, USA. Der har han tatt en universitetsgrad i multikulturalisme (et ord han forståelig nok har litt vansker med å oversette til russisk, det blir til slutt «jeg liker andre mennesker»), men på grunn av sin far får han ikke mer visum eller oppholdstillatelse. Derimot kan han kanskje få lurt seg til et belgisk pass, dersom han drar til eks-sovjetrepublikken Absurdisvanï. Dette landet, ifølge boka kalt «Norge ved Det kaspiske hav» av folk med lite peiling, er imidlertid mer politisk ustabilt enn han tror.

Som sagt er Shteyngart svært morsom, for eksempel i scenene der Misha og vennene hans intenst etteraper svarte «gangsta»-rappere. Shteyngart er forøvrig født i Sovjetunionen, og den etniske humoren virker kanskje nettopp av den grunn ekte. Selv om handlinga er satt til et land som ikke finnes på noe kart, så må året være 2001, og noe kjennes allerede lett gammeldags.

(Ellers kan jo denne boka sies å høre hjemme på en science fiction-blogg, all den stund man finner mange oppdikta stater og land i den fantastiske litteraturen.)
2008-02-12 23:50:28 GMT
Add to My Yahoo! RSS