PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
Den tredje løsninga
photo
Alternative 3 er en forsinka aprilspøk fra 1977 som mange ennå tror på. Siden jeg er både science fiction-fan og skeptiker, så har jeg lenge hatt lyst til å se dette TV-programmet.

Hva er så Alternative 3? Vel, programmet hadde samme form som andre reportasjer i TV-serien «Science Report» fra Anglia Television, og starter med det da aktuelle temaet «brain drain», det vil si at unge briter med evner eller etterspurt utdanning forlot Storbritannia i jakt på bedre vilkår utenlands. Reporterne finner imidlertid ut at flere av dem ikke har havnet i USA eller Australia, men bare forsvunnet. Etterhvert viser det seg (her følger såkalte «spoilers») at supermaktene har funnet sammen i et hemmelig prosjekt, et tredje alternativ til krisene på jorda. Det offisielle romprogrammet skjuler en langt mer omfattende virksomhet i jordbane, på månen og lenger ute, og USA og Sovjetunionen ønsker å plassere en utvalgt del av menneskeheten på Mars, som dessuten er langt mer innbydende enn vi har trodd. Livet på jorda, derimot, tror de vil få en alvorlig knekk av forurensning, befolkningseksplosjon og drivhuseffekten (hmm…).

Programmet ble spilt inn med profesjonelle skuespillere, som også deltok i andre dramainnspillinger på den tida (programlederen var den samme som ellers i «Science Report», men han var i tillegg med i skuespillerforbundet). Egentlig skulle britisk TV ha vist programmet 1. april, men det ble utsatt på grunn av en streik. Produsentene beholdt allikevel datoen 1/4. Et par skikkelser snakket med ganske tvilsom amerikansk aksent. Slikt skulle nok få det til å ringe noen bjeller for de fleste, men det er stadig de som mener at Alternative 3 er Sannheten, bare i en noe ubehjelpelig eller fiksjonalisert form. Noen tror at programmet ble laget for å forvirre de som lette bak kulissene, andre tror at programmet ble sluppet i den formen for å slippe unna med å si hva som egentlig foregikk. Enkelte blander inn UFO-er og utenomjordiske intelligensvesener, som ellers ikke er med i det opprinnelige programmet.

Sendinga, som vi idag vel ville ha kalt en «mockumentary», er veldig tidstypisk (rart at opptak fra Storbritannia på slutten av 70-tallet så ofte har et prev av Den tredje verden). Det mest fascinerende er nok at programskaperne klarer å skape mye stemning på svært lite budsjett — det gjelder ikke minst en sekvens mot slutten på «Mars».

DVD-en har et ålreit ekstraspor, nærmere bestemt et intervju med programskaperne.
2008-04-25 17:55:56 GMT
Add to My Yahoo! RSS