PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
Moro med Mars
photo
I In the Courts of the Crimson Kings (Tor, 2008) har S. M. Stirling nettopp moro med Den røde planet. Mars er imidlertid ikke slik vi kjenner planeten, for i dette parallelluniverset er begge våre naboplaneter mer eller mindre slik de ble beskrevet i tidlig science fiction. Allerede i bind en, The Sky People, fikk vi vite at dette solsystemet ikke er som det er fordi det bare ble slik, men er blitt lagd

Et delresultat er at Stirlings Mars er en gammel og døende verden. Teknikken til marsmenneskene (ja, de hører til slekta) er basert på bioteknologi og medisin, og mindre på ingeniørkunst. Sivilisasjonen deres er svært lagdelt, og preget av intriger og maktkamp. Samtidig verdsetter marsboernes kultur også nyttetenkning og harmoni. Uansett – dere tenkte kanskje i de baner allerede – selv om de har mange andre våpen, så har de en forkjærlighet for å sloss med sverd!

Selve handlingen skal jeg la ligge, bortsett fra å nevne at dette selvsagt er en «Interplanetary Romance», med glemt fortidsby og alt. Stirling går altså i manges fotspor, og det er flusst med referanser til genrens historie. Romanen starter til og med på verdenskongressen i 1962, der datidas mest kjente SF-forfattere ser den første sonden lande. Det bør allikevel understrekes at In the Courts of the Crimson Kings ikke er noen rein pastisj, men har endel moderne trekk under overflata.

Selv tror jeg denne leiken ikke er for alle, men hvis grepet å puste nytt liv i en ellers støvete genre ikke virker direkte avskrekkende, så vil jeg anbefale en titt på denne serien (eller for den saks skyld det samme grepet i enda mer reindyrka form, nemlig i Stirlings The Peshawar Lancers fra 2002).

Personlig må jeg innrømme at jeg kan være svak for slikt, og et tidlig minne om fantasifortellinger er fra da jeg som liten snubla over John Carter-tegneseriene til Marvel (de kom jo på norsk, på forlaget Atlantic). Fascinasjonen for ideene er nok stadig der, selv om jeg som eldre fant ut at prosaen til E. R. Burroughs litterært sett kan være en prøvelse.

– Per
2008-05-25 23:14:33 GMT
Add to My Yahoo! RSS