PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
Flapperen og hennes tid
photo
Flapper: A Madcap Story of Sex, Style, Celebrity, and the Women Who Made America Modern (New York, 2006) av Joshua Zeitz er et velskrevet stykke sosialhistorie fra ei tid både lik og ulik vår egen. Nå kan man jo si at alle tider er like og ulike vår egen, men 20-tallet så mye av det vi ennå har med oss og nå tar for gitt, vokse fram.

Boka handler altså om 20-tallets «nye kvinne»: Håret kortklipt, lette og ledige klær, gjerne endel bar hud, slank, iblant nesten gutteaktig i formen, med stor appetitt på det livet har å by på: Uteliv, alkohol, tobakk, stilige menn… Nå skal jeg ikke her ta for meg alle hovedtemaene i boka, men det handler mye om flapperen som «bevegelse», og flapperen som skikkelse i litteratur, på film og i reklame. Vi følger også noen kjente personer fra denne tida, som Zelda og F. Scott Fitzgerald og The New Yorker-journalisten Lois Long.

Forfatteren ser flappere (og deres mindre kjente, mannlige følgesvenner, «sheiks») som et tidlig uttrykk for den formen for livsstil som nå er utbredt i Vesten, det vil si uttalt individualistisk, på jakt etter en form for selvrealisering. Flapperen opponerte blant annet mot et kvinnebilde der hun framfor alt skulle være datter, søster eller kone, for hun ville heller ha det gøy! Samtidig viser denne boka at det alltid er en viss ironi forbundet med ikke-konforme, «individualistiske massebevegelser», for de fleste lærte ikke om flappers fra sine nærmeste omgivelser, men gjennom media. Reklamebransjen, som ennå strevde med gjøre gjennomsnittsamerikaneren til forbruker, var også raskt ute med informasjon om hvilke produkter en som ville praktisere den nye livsstilen måtte kjøpe.

Boka viser også at nye tider og nye skikker gir nye muligheter, men at man også kan miste noe sammen med det gamle. Når fokus er på de som realiserer seg selv, hva da med de som ikke får det helt til? Flapper-livsstilen var en livsstil som krevde tid og penger (endel flappere løste det ved å være venninnene til menn med høy status), og selv om moten var lik for rikmannsdøtre og tjenestepiker, så var det selvsagt mye annet som stadig skilte. Endel av personene som omtales i boka kunne ha harde ord om de som sto utenfor og andre «tapere».

Flappers er altså ei bok jeg fant riktig interessant, og gjerne vil anbefale til andre med interesse for emnet. Faktisk var det flere ganger jeg fikk lyst på en tur i tidsmaskin til 20-tallet, ikke for å bli, men et besøk.

(Bildet over er fra omslag til et nummer av Captain Billy’s Whiz Bang, et blad som var populært på 20-tallet,og viser dansende par i samtidas stil.)
2008-07-20 16:29:39 GMT
Comments (3 total)
Author:Anonymous
Bestilt, takk for tipset.
--Martin Bull Gudmundsen
2008-07-21 08:59:04 GMT
Author:PCJ
Du kunne i og for seg ha fått låne boka, men den er i grunnen verdt å ha, også.

Per
2008-07-30 20:19:48 GMT
Author:Anonymous
Ååååh. Den såg kjekk ut!

Flappers er... fantastiske vesen! Eg har lurt på om eg skulle finne meg ein... men det er vanskeleg i disse dagar. Prøver å rekruttere gjennom Absalong.

Min blogg har blitt lagt ned under bisarre omstende, den finn du no på http://profetenhastur.blogspot.com inntil vidare
--Hastur
<http://proftenhastur.blogspot.com>
2008-09-04 12:42:38 GMT
Add to My Yahoo! RSS