PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
Ikkje heilt der ude
photo
Knut Nærum er en av de norske skribentene som oftest får meg til å le (en annen er Are Kalvø – noe som sikkert plasserer meg i en bås merket parodier, tørrvittigheter m.m.). Siden jeg satte stor pris på Døde menn går på ski fra 2002, så hadde jeg høye forventninger til årets oppfølger, De dødes båt. Ekstra morsomt syntes jeg det var at handlingen var satt til Sørlandet, siden jeg selv vokste opp på Den bløde kyststribe.

Selve oppskriften er den samme som sist, nærmere bestemt at svært så nåtidige mennesker havner i en situasjon som hentet fra den klassiske norske kriminalromanen, der kos må vike plass for uhygge og finurlige gåter. Som seg hør og bør er fortelleren, kriminalforfatteren Kjell Nilsen, også denne gang den minst klarsynte av alle involverte. Nå skal han passe hytter på ei øy utenfor Grimstad, men når de rike eierne kommer, så forsvinner sørlandshyggen raskt. Ifølge sagnet er det også på denne tid av året at et skjærgårdstroll kalt «bøgen» (med annet tonem enn det svenske ordet) fort finner på å slå en enslig nattevandrer ihjel.

Dette var altså ei bok jeg gledet meg til, men denne gangen ble det dessverre mest reprise. Et problem var at romanen bød på for lite humor, og litt for mye ren puslespillkrim. På den annen side kan man ikke vinne hver gang, selv med Nærum, og det kan selvsagt være at jeg i høst har vært en mindre mottakelig leser enn normalt.
2008-11-08 22:54:11 GMT
Add to My Yahoo! RSS