PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
«Ønskerejsen for alle Science-Fiction-læsere»
science fiction-kongressen Kontext 2008 i Uppsala 31/10–2/11 kjøpte jeg ei bruktbok av antikvariatet til Alvarfonden. Boka var Flygtninge fra himlen (1973) av Tage Eskestad. Denne romanen har jeg lest før, men det er nettopp dette før som er viktig for meg. Dengang jeg oppdaget science fiction i hyllene til Arendal bibliotek, så lærte jeg meg raskt å se etter de svarte ryggene til Lanterne-serien – og de hvite ryggene til bøkene fra Stig Vendelkærs forlag i Danmark. Biblioteket hadde nemlig også endel av utgivelsene deres.

En grunn til at jeg ville kjøpe boka var de sjarmerende detaljene. Blant annet ble vi lesere garantert at bøker med seriens stempelmerke var «kvalitetsbetonet Science-Fiction». Mest morsomt var det imidlertid at leserne kunne samle verdikuponger fra bak i boka, og ikke bare få bonusbøker gratis, men også være med på trekningen av en «Månerejse», med «først afgående ordinære rute- eller rummaskine». Alternativ førstepris var et reisegavekort på 4000 danske kroner.

Nå var denne loddtrekningen forlengst over (lurer forresten på om vinner – hvem nå han eller hun måtte være – valgte månereisen, eller de firetusen kronene?) da jeg på tidlig 80-tall flittig lånte og leste SF-bøkene til Arendal bibliotek, for fullt så gammel er jeg ikke, men tanken får meg stadig til å smile. Dels over idéen om at man snart ville få romfartsturisme oppnåelig for folk flest, og dels over at jeg som barn ennå syntes firetusen kroner, uansett hvilken skandinavisk valuta, var en enorm sum. Med våre dagers kunnskap hadde jeg nok gått for de firetusen kronene, ihvertfall med 1973-års kjøpekraft, men hadde jeg gjort det som tolvåring?
2008-11-22 10:01:15 GMT
Comments (1 total)
Author:Anonymous
Jeg leste også disse bøkene, de hadde dem på Trondheim folkebibliotek. Ikke nok med det, jeg må tilstå at jeg klippet ut kupnger, slik at jeg fikk et par gratis bøker tilsendt. En novellesamling med Fredric Brown var en av dem.
Jeg har altså presumtivt vært med på trekningen, men jeg har ikke mottatt bilett til romferden.
Jeg må høre med mine gmale foreldre om de har fått noe post til meg med avsender i Danmark...
--Knut Albert
<http://knutalbert.wordpress.com>
2008-11-28 10:34:57 GMT
Add to My Yahoo! RSS