PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
I anledning årstiden
Husker at jeg engang på åttitallet så en sjarmerende engelsk serie ved juletider. Den hadde skoleferie, gammeldagse togsett, snø over engelsk kulturlandskap, magi, kirkelighet... Ved hjelp av et medlem av britisk science fiction-fandom fikk jeg ifjor identifisert denne serien, og jeg kunne bestille DVD-utgaven av BBC-produksjonen The Box of Delights.

The Box of Delights er basert på en roman av John Masefield: The Box of Delights: When the Wolves Were Running fra 1935. Denne romanen har jeg ikke lest, så jeg vet ikke i hvor stor grad TV-serien er tro mot boken.

Foreldreløse Kay Harker drar i julen hjem fra kostskolen og til sin verge, Caroline Louisa. I år skal de feire jul sammen med Jones-barna, for deres foreldre måtte reise utenlands (som kjent er det alltid et greit grep for guttebokforfattere å rydde foreldre mer eller mindre dramatisk av veien, slik at det blir lettere for barna å oppleve action). På stasjonen blir Kay kjent med den trivelige Punch and Judy-dokketeatermannen Cole Hawlings.

Det er imidlertid også mindre trivelige personer på ferde. Skurken Abner Brown leder en gruppe banditter som røver juveler og kidnapper barn og geistlige. De har såvel fly som kan kamufleres som drosjebiler som evnen til å skape seg selv om til ulver. Brown er magiker, og synes å ha en demonisk agenda utover den pekuniære; han ønsker nemlig å forhindre at den tusende julenattsmessen i den lokale katedralen blir avholdt. Jeg vet ikke om denne alliansen med mørkemaktene blir utdypet i romanen.

Det blir snart klart at også Cole Hawlings er magiker, og en av det godes representanter. Hans gamle magi er imidlertid ikke så umiddelbart virkningsfull, og Hawlings har noe Brown vil ha, nemlig The Box of Delights... Boksen kan vise deg hva du vil se, og gir deg muligheten til å reise bakover i tid, fly eller gå omkring som en tommeliten.

Harker må beskytte boksen, hjelpe Hawlings og de andre barna, og sørge for at det blir midnattsmesse i katedralen.

Av skuespillerne kan nevnes Patrick Troughton (Cole Hawlings), i våre kretser vel mest kjent som den andre skuespilleren i rollen som Dr Who, samt Robert Stephens som skurken Abner Brown. Devin Stanfield (Kay Harper) jobber som voksen med teater, men bak scenen.

Dette er veldig sjarmerende engelsk. Selvsagt store doser klassestruktur og denslags, med tjenerskap og «bedremanns barn», men det er nå så.

Det skal sies at dette er lavbudsjett-fantasy fra BBC. Hvis ikke jeg hadde sett dette på åttitallet, hadde nok endel av «spesialeffektene» vært verre å svelge. Som det er, så fungerer det hele tiden, på et vis.

Forøvrig er bildene klare og skarpe, så DVD-overføringen er upåklagelig.

Det er noe ekstramateriale. Mest interessant er en samtale mellom regissør Renny Rye og hovedrolleinnehaver Devin Stanfield, som nå er i tredveårene, har langt hår og skjegg. Blant annet får vi vite at serien ikke er innspilt i engelsk landskap, men skotsk, nærmere bestemt Aberdeen-traktene. Man ville nemlig filme der det var størst sjanse for snø i Storbritannia. Da de kom dit var det imidlertid ikke tegn til snø. Snømaskiner ble bestilt, men da de var på vei slo snøstormen til, og snømaskinene satt fast. Det var da heller ikke bruk for dem. Det falt faktisk så mye snø at man måtte filme det meste i umiddelbar avstand fra hotellet.

Slikt er jo alltid litt morsomt å få vite, og en grunn til at man har ekstramateriale.

2006-11-26 14:25:51 GMT
Add to My Yahoo! RSS