PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
1968

1968: The Year that Rocked the World er tittelen på en bok av Mark Kurlansky, kjent for bøkene Torsk og Salt. Siden 1968 faktisk er året jeg ble født, ble jeg litt ekstra interessert. Verdenen Kurlansky skildrer i 1968 var, som de fleste vet, ganske annerledes, med halve Europa under Sovjet, Den kalde krigen... Forfatteren trekker også frem små, men betydningsfulle detaljer, som at de fleste nyhetsopptak ble gjort på 16 mm-sorthvittfilm, og fraktet med fly til reporternes hjemland.

Først og fremst ser Kurlansky 1968 som generasjonskonfliktens år, der etterkrigsgenerasjonen krevde mer frihet av foreldregenerasjonen. Her synes jeg det nok er noen problemer ved analysen. Var virkelig amerikansk, polsk, fransk og tsjekkisk studentopprør så likt? Vesteuropeiske og amerikanske unge kunne hylle tildels svært repressive regimer i Den tredje verden, og er det tross alt ikke noe mer vesentlig ved det å protestere mot Partiets allmakt, og dermed risikere en straffangetilværelse i mange år, enn det er å kjempe for retten til å ha langt hår, røyke hasj og være på overnattingsbesøk hos studinene på campus? (Noe annet er selvfølgelig å protestere mot å bli sendt i en krig man oppfatter som urettferdig.)

Nå er jeg selv et barn av det som kom etter 1968, og jeg tror nok ikke jeg ville ha funnet meg til rette i 50-tallets Norge eller USA, men, som sagt, jeg føler at analysen til Kurlansky byr på noen problemer. Forøvrig er det en spennende faktabok, med mange detaljer. For meg var det blant annet interessant å lese om baskernes frihetskamp i diktaturets Spania.

2006-12-03 13:33:33 GMT
Add to My Yahoo! RSS