PCJs blogg
Om science fiction og annet jeg interesserer meg for.
Lady in the Water (2006)

Den siste filmen til regissør Shyamalan fikk jevnt over dårlig kritikk, men det er faktisk en hel del man kan like ved skuespillerarbeid, foto, lyd, design... På den annen side har jeg som mange andre vanskelig for å ta de aller fleste filmer og bøker bare som stemning, det må som regel handling og konsevens i handlingen til. Det er da også her det svikter.

Konseptet bak filmen er at en fantasiverden (med bl.a. havfruelignende skapninger) får et berøringspunkt med vår verden. Idéene til fantasiverdenen har gått fra godnatthistorier for regissørens egne barn til en slags barnebok for voksne, men altså i form av film. Som vår verden er også fantasiverdenen regelstyrt, og hvis noe uventet skjer, dukker det straks opp forklaring om at den regelen vi kjente til fra før er overtrumfet av en annen regel, til nå ukjent for oss. Det minner nesten litt om Tommy-ball.

Det viser seg også at endel mennesker fra vår verden etter dette regelverket spiller Roller (med stor R). Filmen legger da også ut om det. Alt det «symbolske» blir nesten som at det å ta bussen er å ta imot Den forløsende slipp fra Papirselgersken og vise den til Rattholderen.

Moralen synes blant annet å være at man skal lytte til sin indre stemme. Ikke i seg et dårlig prinsipp, men læring og tilbakemeldinger fra andre er da også ganske gode prinsipper, hr. regissør.

Hadde ellers en behagelig stund i sofaen foran TV-en.

Morsomste birolle er forresten filmkritikeren, spilt av Bob Balaban.

2007-01-21 19:30:05 GMT
Add to My Yahoo! RSS